Fri frakt & fri retur på ordrar över 500 kr

Sök

Varukorg 0 0.00 kr

Looking for a Specific Product?

Våra cyklar och elcyklar

Gravel Bike

Alla våra gravel bikes

Mountainbikes

Noga utvalda för olika behov

Elcykel

Snabbare och roligare

TILL ALLA PRODUKTER

upptäck mer

<a href="https://www.flaticon.com/free-icons/glasses" title="glasses icons">Glasses icons created by Freepik - Flaticon</a>

Tillbehör

Däck, Hjälmar, Glasögon osv.

FAQ

Svar på vanliga frågor

Blogg

Läs intressanta inlägg

TILL BLOGGEN

Mitt konto

<a href="https://www.flaticon.com/free-icons/user" title="user icons">User icons created by Freepik - Flaticon</a>

Mitt konto

Logga in på mina sidor

Min önskelista

Kika på min önskelista

<a href="https://www.flaticon.com/free-icons/order" title="order icons">Order icons created by Freepik - Flaticon</a>

Mina beställningar

Se alla mina beställningar.

TILL MITT KONTO

Cyklar
Cyklar

Här på brantare hittar du olika typer av cyklar för olika behov.

Vi tycker och vet att det är skillnad på cykel och cykel. Många cyklar ser bra ut på pappret men ger en tråkig cykelupplevelse. En annan cykel som också ser lika ut på papper kan ge en helt annan och mycket bättre upplevelse i sadeln. Vi tycker att de bästa cyklarna är de cyklarna som används. Därför har vi valt att bara arbeta med tillverkare som vi vet gör cyklar som kommer ge dig den bästa möjliga upplevelsen.

Köpa cykel online hos brantare är enkelt

Att köpa cykel hos brantare är enkelt, smidigt och säkert. Du kan vara säker på att du får en cykel av högsta kvalitet till bra pris och med snabb leverans.

Vi levererar våra cyklar och elcyklar färdigmonterade direkt hem till din dörr utan kartong. Dessutom hjälper våra kunniga mekaniker dig med de sista inställningarna som du behöver. Kan inte bli bättre. Vår leveranspartner kommer boka upp passande leveranstid med dig inom kort efter beställning.

Vi har elcyklar, gravel bikes, cyclocross cyklar och mountainbikes i olika prisklasser. Våra elcyklar är utvalda med cykelpendling i åtanke. Förmodligen världens bästa sätt att ta sig till jobbet, både för dig och vår planet.

Saker att tänka på när man ska välja cykel

När man väljer en cykel är det viktigt att tänka på flera faktorer, såsom cykeltyp, storlek, kvalitet, pris och funktioner.
Här är de viktigaste faktorer att tänka på:

Syftet med cyklingen

Vilken typ av cykling planerar du att göra? Ska du använda cykeln för pendling, träning eller kanske för cykling i skogen? Det är viktigt att välja en cykel som passar ditt syfte.

Cykeltyp

Det finns olika typer av cyklar, såsom standardcyklar, mountainbikes, racer- eller landsvägscyklar, citycyklar, elcyklar med mera. Välj en cykel som passar dina behov.

Storlek

En cykel i rätt storlek gör cyklingen mer bekväm och effektiv. Se till att välja en cykel i rätt storlek genom att mäta din inseam (benlängd) och jämföra med cykelns storleksdiagram.

Kvalitet

En högre kvalitet på cykeln innebär oftast bättre prestanda och hållbarhet. Välj en cykel av hög kvalitet om du planerar att cykla ofta eller om du vill ha en cykel som håller länge.

Material

Vilket material man vill att ramen ska vara tillverkad av. Ramarna tillverkas av stål, aluminium, kolfiber och titan. Vilket material man föredrar beror dels på vilka egenskaper man ät ute efter men också på priset. Ramar av kolfiber och i titan är dyrare än motsvarande tillverkade av aluminium men är lättare. Stålramar av hög kvalitet är i regel lite tyngre men fortfarande ett bra alternativ.

Underhåll

Tänk på hur mycket underhåll cykeln kräver och om du har tid och resurser att ta hand om den på rätt sätt.

Välja cykel för cykelpendling

Det finns många faktorer att tänka på när man väljer en cykel för cykelpendling. Här är några vanliga typer av cyklar som kan vara bra alternativ för cykelpendling:

Citycykel eller hybridcykel

Dessa cyklar är utformade för stadskörning och kan vara ett bra val för kortare avstånd. De är vanligtvis utrustade med skärmar, belysning, pakethållare och bekväma sadlar för att göra pendlingsresan mer bekväm.

Racercykel eller gravel bike/cyclocross

Om du vill ha en cykel som är snabb och lätt, kan en racercykel eller gravel bike/cyclocross vara ett bra val. Dessa cyklar är utformade för hastighet och prestanda, men de kan vara mindre bekväma än andra typer av cyklar. Om man vill kunna montera stänkskärmar och pakethållare på cykeln ska man välja en gravel bike. Cyclocross och racercyklar har sällan fästen för det.

Elcykel

Elcyklar är ett bra alternativ om du vill ha extra hjälp för att man har långt till jobbet eller om man prioriterar att inte komma fram till jobbet svettig. Man får fortfarande bra motion men får hjälp med att hålla snitthastigheten uppe. Besök vår cykel butik online för att läsa mer om elcyklar.

Välja storlek på cykeln

Att välja rätt storlek på cykeln är också viktigt för att få en så bra cykelupplevelse som möjligt. Storleksmått på cykelramar kan upplevas som lite förvirrande i början. Dessutom anges storleken på olika sätt på olika typer av cyklar. Racercyklar har traditionellt storleken angiven i centimeter, tex 58 cm. På senare tid har storleksangivelser liknade kläder kommit såsom Small, Medium, Large etc. För att ytterligare öka förvirringen anges hjulstorleken i tum tex 29-tum på mountainbikes men i millimeter på tex gravel bikes.

Här är några saker att som kan hjälpa dig att välja rätt cykelstorlek:

Mät din kroppslängd

Stå rak mot en vägg med barfota fötter och mät din kroppslängd från toppen av huvudet till golvet. Detta ger dig en ungefärlig idé om vilken storlek på cykelram du bör leta efter.

Mät din inseam eller “innersöm”

Mät din inseam från marken till insidan av din ljumske. Detta hjälper dig att bestämma ramstorleken som ger dig rätt benutrymme och säkerställer att du kan nå marken med fötterna.

Bestäm cykeltyp och cykelstil

Olika cykeltyper och stilar har olika geometrier och ramstorlekar. En mountainbike har till exempel vanligtvis en mindre ramstorlek än en racercykel. Tänk på vilken typ av cykel du vill köpa och vad du kommer att använda den till.

Anpassa din cykel

Sist men inte minst kan du alltid anpassa din cykel för att få den att passa dig bättre. Detta kan inkludera att justera sadelhöjden och positionen, byta ut styret eller byta ut styrstammen för att justera sittställningen.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon “perfekt” storlek på cykel för alla. Alla har olika kroppsproportioner och personliga preferenser, så det är viktigt att hitta en cykel som känns bekväm och passar just dig. Följande tabeller visar vilken ramstorlek som passar dig.

Storlekstabell för gravel bike och mountainbike;

gravel bike storlekstabell
storlekstabell MTB

Välja rammaterial

När man väljer rammaterial på en cykel är det viktigt att ta hänsyn till ens cykelbehov, budget och personliga preferenser. Här är några av de vanligaste rammaterialen och deras fördelar:

Aluminiumramar

Aluminiumramar är lätta, starka och prisvärda. De är ett utmärkt val för allroundcyklar och mountainbikes. Aluminum kan inte rosta som stål kan. Nackdelen med aluminiumramar är att de absorberar vibrationer sämre än ramar av stål, kolfiber och titan.

Kolfiber- eller carbon ramar

Kolfiber- eller carbon ramar är lätta och ger en följsam cykelupplevelse. De absorberar mer vibrationer än aluminiumramar och är ett bra val för cyklister som vill ha en hög prestanda. Kolfiberramar är mycket vridstyva vilken ger en härlig respons när man till exempel accelererar. Ramar i kolfiber är dyrare än aluminiumramar. Kolfiberramar väger ca 30% mindre än motsvarande aluminiumram. Mätt i gram så motsvarar det ungefär 500 gram i viktbesparing jämfört med en aluminumram av hög kvalitet.

Stålramar

Stålramar är mycket hållbara och ger en följsammare cykelupplevelse än aluminiumramar. De är också billigare än kolfiberramar men kan rosta om de inte behandlas rätt. Stålramar väger också mest av de rammaterialen som nämns här.  En stålram väger i genomsnitt cirka 1,5-2 kilo mer än en aluminiumram.

Titanramar

Titanramar är lätta, hållbara och ger en ännu mer följsam cykelupplevelse än stålramar. De är kan inte rosta såsom stålramar kan. Men, titanramar är vanligtvis mycket dyrare än andra material. Titanramar väger ungefär som en aluminiumram men är som sagt mer följsam och tar upp vibrationer bättre.

Det är viktigt att välja det rammaterial som passar ens behov och budget. En lättare och mer responsiv ram som kolfiber kan vara ett bra val för cyklister som planerar att cykla långa sträckor eller tävla. En aluminiumram kan vara ett mer prisvärt och hållbart alternativ för allroundcyklar eller cyklar som används för pendling.

Kombinationer av olika rammaterial och material i framgaffeln

Kolfiber är ett starkt och styvt material som ger bra styrrespons och dämpning av vibrationer på cykeln. Det är därför vanligt att ha en kolfiberframgaffel för att spara vikt och öka komforten på cykeln. Samtidigt är aluminium en prisvärd och hållbar rammaterial som fortfarande är populärt för cykelramar på grund av dess styvhet och styrka.

Genom att kombinera en aluminiumram med en kolfiberframgaffel kan du få fördelarna av båda materialen. Aluminiumramen ger bra stabilitet, hållbarhet och styvhet på cykeln, medan kolfiberframgaffeln ger en lättare och mer dämpad styrrespons som kan absorbera vibrationer från vägen. Det här kan öka prestandan och komforten på cykeln, speciellt på ojämna underlag eller vid högre hastigheter.

Så, om du vill ha en balans mellan prestanda, pris, hållbarhet och komfort på din cykel, kan kombinationen av en aluminiumram och en kolfiberframgaffel vara ett bra val. Men kom ihåg att valet av ram- och gaffelmaterial beror på dina personliga behov, preferenser och budget.

FAQ

Här hittar du svar på de vanligaste generella frågorna om cyklar. Du kan även hitta FAQ relaterat till en speciell kategori av cyklar under respektive kategori.

Måste man ha hjälm när man cyklar?

Nej. I Sverige måste du dock använda hjälm när du cyklar på en elcykel som kan köra i mer än 25 km/h. Men för vanliga cyklister finns det ingen lag som kräver hjälm, men det är starkt rekommenderat för din egen säkerhet. Det är speciellt viktigt att ha på sig hjälm om du cyklar på trafikerade vägar eller i högre hastigheter. Många cyklister bär hjälm som en självklarhet för att minska risken för huvudskador om en olycka skulle inträffa.

Vad tränar man när man cyklar?

När du cyklar tränar du främst dina benmuskler, speciellt lårmusklerna. Men det kan också träna upp rump-, rygg- och magmuskler beroende på hur du sitter på cykeln. Cykling är också en bra form av kardiovaskulär träning som kan förbättra din kondition, stärka ditt hjärta och hjälpa dig att bränna kalorier. Dessutom kan det göra underverk för ditt humör och minska stress. Så, cykling är en rolig och effektiv träningsform som har många fördelar!

Hur många kalorier bränner man när man cyklar?

Hur många kalorier du bränner när du cyklar beror på flera faktorer, som din ålder, kön, vikt, längd, träningsintensitet och typ av cykel. I allmänhet kan man säga att en genomsnittlig person som cyklar i en måttlig hastighet på cirka 16 km/h bränner ungefär 400-600 kalorier per timme. Ju snabbare du cyklar och desto mer intensiv träningen är, desto fler kalorier bränner du. Tänk dock på att det här är ungefärliga siffror och att resultatet kan variera från person till person. Det är också viktigt att komma ihåg att kaloriförbränning inte är den enda faktorn som påverkar träningsresultatet. Andra faktorer som muskelstyrka, uthållighet och hjärt- och lungkapacitet spelar också en roll.

Hur långt ungefär cyklar man på en timme?

Det beror såklart på hur snabbt man cyklar vilket i sin tur beror på en rad faktorer, såsom din kondition, hastighet, terräng, typ av cykel och väderförhållanden. Om du är otränad kan du cykla mellan 10-15 km/h medan en tränad cyklist kan nå hastigheter på 25-30 km/h på jämn väg. Men om du cyklar i terräng eller under sämre väderförhållanden, kan hastigheten minska och därmed den tillryggalagda sträckan per timme. Så det är svårt att ge ett exakt svar på hur långt du kan cykla på en timme utan att ta hänsyn till dessa faktorer.

 

X
Min varukorg
Din varukorg är tom.

Ser ut som du inte gjort några val ännu.